Miasta z najlepszą kuchnią wegetariańską

Wegetarianizm ciągle zyskuje zwolenników – aktualnie wykracza już poza dietę pozbawioną mięsa, a jest prawdziwym stylem życia. To moda, a nawet filozofia coraz popularniejsza – liczba wegetarian ciągle rośnie. Wegetarianizm to zdrowe rozwiązanie, ale też dieta troszcząca się o naszych braci – zwierzęta. Popularność tego stylu życia sprawia, że na całym świecie pojawia się coraz więcej restauracji, które mają menu wegetariańskie. Niektóre miasta jednak wygrywają z innymi pod względem najlepszych miejsc z kuchnią wegetariańską. Opisujemy je poniżej!

 

Menu wegetariańskie w Warszawie

Zaczynamy lokalnie – w naszej stolicy można trafić do wielu miejsc, w których króluje kuchnia wegetariańska. Przepisy wykonywane są nienagannie i smacznie, a lokale, w których można skosztować kuchni wegetariańskiej, stały się już kultowe – Vega czy Wegemama to miejsca, w których zawsze można dobrze zjeść w Warszawie. Co czwartek w stolicy organizuje się Wegańskie Obiady Czwartkowe, które co tydzień testują nowe pyszne miejsce. Menu wegetariańskie króluje w Śródmieściu – różnorodne smaki inspirowane kuchniami całego świata są smaczne i pełne wszystkich składników odżywczych, dzięki czemu nie odczujemy rezygnacji z mięsa. Dania główne, desery, śniadania – każde w opcji wege i pełne smaku to najlepsza kuchnia wegetariańska! Przepisy w niektórych miejscach smakują jak u mamy – na przykład w Lokal Vegan Bistro. Wegetariańskie potrawy o domowym smaku? Polecamy!

 

Kuchnia wegetariańska – przepisy prosto z Berlina

Ruszamy dalej i zatrzymujemy się w Berlinie. Stolica Niemiec to już mekka roślinożerców – aż około 50 restauracji posiada wyłącznie menu wegetariańskie i wegańskie. Restauracje roślinne z inspiracjami z całego świata, bary szybkiej obsługi czy food trucki to tutaj bardzo popularne miejsca posiłków dla wegetarian. To jednak nie wszystko – wegetariański fine dining również ma się dobrze w Berlinie. Wyszukane połączenia smaków proponowane w Lucky Leek na Prenzlauer Bergu przez znakomitego szefa kuchni sprawią, że nasze wegetariańskie gusta wkroczą na nowy poziom. Dla fanów bardziej budżetowych opcji polecanym rozwiązaniem są weekendowe targi – nie tylko z pysznym wegetariańskim jedzeniem, ale też z możliwością zakupów – odzieży, płyt czy magazynów. Postindustrialne  berlińskie budynki idealnie komponują się z kolorowymi smoothies i wegetariańskimi potrawami z całego świata. Spróbować trzeba!

 

W Tel Awiwie roślinne niebo w gębie

Na Bliskim Wschodzie także popularna jest kuchnia wegetariańska. Przepisy to głównie popularny i smaczny falafel, hummus, ful czy baba ganoush. Pojawiają się w wegetariańskich restauracjach na całym świecie, ale najlepiej spróbować ich w miejscu, z którego pochodzą. Nie ma tutaj miejsca na monotonię, a aromatyczne przyprawy smakują lepiej niż w innych miejscach. Polecamy szczególnie modną dzielnicę Neve Tzedek, gdzie nowoczesne wille przeplatają się z domkami z dziewiętnastego wieku, w której znajduje się Meshek Barzilay. Swobodna restauracja z menu wegetariańskim o wyjątkowych metodach podania skradnie serce każdego roślinożercy, podobnie jak Zakaim. Otwarta kuchnia, w której przygotowywane są przepisy prosto z dawnej Persji to najlepsze, co może nas spotkać w Tel Awiwie. Menu codziennie jest inne – i bez tego będziemy chcieli wrócić!

 

 

USA z wegetarianizmem za pan brat

Również Stany Zjednoczone chętnie ruszyły za modą na wegetarianizm. San Francisco to najlepsze miejsce, by próbować kuchni wegetariańskiej w pysznym wydaniu. To tutaj narodziło się sporo wegetariańskich trendów – na przykład obsesja na punkcie jarmużu czy picie kombuczy. Gracias Madre to dobre miejsce na skosztowanie wegetariańskich opcji meksykańskich. Każda z nich – zarówno nowoczesna i smaczna, jak i organiczna i zdrowa. Miasto jest słynne także z wypieków – Wholesome Bakery to raj dla fanów wegetariańskich i wegańskich słodyczy, również bez glutenu. Autorskie receptury właścicielki są smaczne, zdrowe i uzależniające!

 

Azja też jest wegetariańska

Wegetariańskim rajem w Azji jest Chiang Mai – restuaracji wegańskich nie brakuje w tej lokalizacji, ponieważ są one zgodne z dietą buddyjskich mnichów. To w Tajlandii powstają niesamowite inspiracji i trendy wegańskiej kuchni, mnogośc warzyw, owoców i przypraw kompletuje się w kombinacje i dania, które wyznaczają trendy na całym świecie. A jeśli to wszystko połączyć z pyszną kawą, to możemy nie wracać z wakacji i zająć się jedzeniem. Organiczne farmy takie jak Pun Pun to miejsca niezwykłe, w których można się wiele nauczyć i spróbować dań z uprawianych na farmie produktów. Świeże soki, super bowle pełne witamin  – to chyba właśnie tak smakuje wegetariańskie niebo! Warto wybrać się tam w kolejną podróż.